Tips inför flygresan

Många ser bara problem när de ska ut och resa med sina barn. Ser man bara allt som kan gå fel är det lätt att resan blir en pina från början till slut. Det som skulle vara början på en trevlig familjesemester, slutar med bråkande barn och irriterade föräldrar. Tricket är att resa på barnens villkor. Att resa utan barn är något helt annat och man har bara sig själv att tänka på, men när barnen är med får man tänka lite annorlunda. Med planering och gott om tid, kan semestern börja precis som ni hade tänkt er.

På flygplatsen

Alla vet vi att barn tar tid på sig. De lever i nuet och istället för att behöva tjata och jäkta, se till att ni har gott om tid på er. Åk till flygplatsen i god tid. Väl på flygplatsen har ni gott om tid att se var ni ska checka in. Det bästa är om ni redan har checkat in online dagen innan eller om ni kan checka in via en automat på flygplatsen. Barn är specialister på att inte stå still, så om ni ändå hamnar i en check-in kö och ni är minst två vuxna, gå en runda med barnen medan den andre väntar i kön. Reser ni som ensam vuxen, kan ni redan ha förberett en rolig lek eller något gott att tugga på. Mutor är tillåtet här. Innan flyget avgår kan ni äta något. Tänk på att allt är nytt för barnen och klart att de är nyfikna på allt de ser. Strosa runt med dem och titta på saker de vill titta på, kanske sätta er ner och spela ett spel, rita eller varför inte titta på flygplanen genom de stora fönstren.

På flyget

Det är bra om alla sitter tillsammans, på samma rad eller framför eller bakom varandra. Barn brukar tycka om att sitta vid fönstret, så se till att få minst en fönsterplats. Har ni två barn kan ni välja att sitta på olika rader. Det kan vara bra om barnen ha för vana att kivas med varandra, men en nackdel om de vill spela spel eller leka. Generellt sett är det lugnast att sitta längst bak i planet och det är dessutom nära till toaletterna. Se till att barnen har varit på toaletten innan ni går på planet, eftersom det tar en stund innan man får resa på sig.

Pyssel

Efter en stund börjar många barn bli rastlösa och vill göra något. På längre flygresor visas filmer, annars kan man ha med en egen DVD-spelare. Ett tips på flygresan är att ni har packat ner överraskningsgrejor till barnen, som de inte vet om. Det kan till exempel vara en pysselbok, färgpennor och målarblock, litet set med pärlplattor, något spel, en tidning och så vidare. När barnen börjar bli jobbiga och bråkiga tar ni fram en av sakerna. Barn är ofta lätta att distrahera. Ha även med saker som barnen behöver och en sak ni inte får glömma, är något som barnet kan tugga på vid start och landning. Det kan göra väldigt ont i öronen när trycket stiger.