Långresor med barn

Att resa långt med barn är oftast inga problem och ibland oroar sig familjer i onödan. Klart det är nervöst att ta med små barn på en lång flygresa och till ett främmande land där man kanske knappt kan göra sig förstådd. Men det mesta går att lösa längs vägen och oftast är det barnen som anpassar sig till skiftande situationer bäst. Det viktiga är att ta tid på sig och ta allt lite som det kommer. Res avslappnat och se saker som roliga och spännande.

Länder som passar barn

När man tänker på att resa på en långsemester med familjen tänker säkert de flesta på att det skulle vara härligt att åka till Thailand. Där är garanterat sol varje dag, man kan bada i havet, dyka, slappa vid poolen och maten är dessutom något vi känner igen från hemma. Visserligen är inte den svenska thaimaten riktigt likadan som den man får i Thailand, men barnen känner igen den. Vill man åka till ett lite ovanligare ställe, kan man åka till Costa Rica. Här är behagligt väder, mycket att titta på och inte så mycket djur som kan vara farliga. Dessutom är det bra sjukvård, vilket alltid är tryggt att veta när man reser med barn. USA är också ett land som är mycket lätt att resa i och man kan alltid göra sig förstådd. Dessutom slipper man en massa vaccinationer. Vill man resa lite längre bort, men inte tillbringa hur många timmar som helst på flyget, är Kanarieöarna ett alternativ. Kanarieöarna består av flertalet öar och vill ni inte trängas på de mest turisttäta platserna, ska ni välja en liten mindre ö. Men mycket turister innebär att det nästan alltid finns saker för barn att göra och mycket är anpassat även för barn och familjer.

Att tänka på

Det finns mycket att tänka på när man ska ta med barnen ut på en långresa. Att göra en ordentlig planering och ta reda på så mycket som möjligt om platsen man ska åka till gör att man kan slappna av lite. Förberedelser är ofta A och O.

Packa inte för mycket och låt barnen vara med och packa sin egen väska. Kläder går alltid att köpa, men en viktig sak att ha med är bra skor. Ska barnen gå en del är det viktigt att skorna passar och är vänliga mot deras fötter. Se till att skydda barnen redan från början med både solkräm och täckande kläder i lätta material.

Flygresan är oftast det som är mest stressande för föräldrarna. En tolv timmars flygning med barn kräver att man har laddat upp med surfplattor, ljudböcker och pysselböcker. Utöver det är det bra att packa ner olika överraskningar som ni kan ta till ifall det blir alltför jobbigt.

Ett sista tips är att inte ha alltför stora förväntningar. Låt barnen vara delaktiga i resan och tala om för dem vad som ska hända. Stressa inte och låt saker ta sin tid, semestern ska vara en stressfri och avkopplande tid.